Обележен Дан заштите природе у оквиру ПП "Голија"


Поводом Дана заштите природе, 11. априла 2018. године, Завод за заштиту природе Србије и ЈП "Србијашуме", у сарадњи са Националним парком "Тара", организовали су трибину о значају подршке и учешћа локалних заједница и јавности у програмима заштите природе на примеру пројекта мониторинга мрког медведа.
Дан заштите природе је дан од националног значаја, установљен Законом о заштити природе 2009. године. Овај дан je установљен да се јавност подсети на значај очувања природе Србије. За датум је одабран 11. април зато што је тог дана, тачније 11. априла 1949. године, први пут установљен статус једног подручја као заштићеног природног добра - Споменикa природе "Велика и Мала Рипаљка" у општини Сокобања.
Обележавање Дана заштите природе је прилика да се укаже, не само на значај очуване природе, већ и на значај одрживог управљања заштићеним подручјима. Поред повећања територије под заштитом, неопходно је радити на унапређењу мера управљања заштићеним подручјима, да очувамо оно што смо већ заштитили. Један од услова да заштићена подручја опстану очуваних природних карактеристика, јесте и укупан однос људи у Србији према природи, подршка и учешће заинтересованих страна у реализацији програма заштите и управљања природним добрима.
Уважавајући значај подршке локалних заједница за програме заштите на Дан заштите природе обележен је у ОШ "Недељко Кошанин" у Девићима, у оквиру Парка природе "Голија" и Резервата биосфере "Голија-Студеница" где су представљени досадашњи резултати пројекта мониторинга мрког медведа, на основу којих је покренут дијалог са мештанима о даљим корацима у спровођењу програма заштите ове строго заштћене врсте, а који су у складу са животним потребама и успостављањем могућности за одрживи развој локалних заједница у заштићеном подручју.
У оквиру трибине, коју је отворио Извршни директор Сектора за шумарство и заштиту животне средине - ЈП "Србијашуме", др Предраг Алексић и Данко Јовић, испред Завода за заштиту природе Србије након поздравне речи Управника ПП "Голија" Драгољуба Шеклера.
У поздравном говору, Драгољуб Шеклер, Управник Парка природе "Голија", се посебно захвалио Заводу за заштиту природе Србије, као сарадницима и суорганизатору на овом пројекту мониторинга мрког медведа у ПП "Голија", Министарству заштите животне средине на подршци и суфинансирању овог пројекта, ОШ "Недељко Кошанин" као домаћину, а такође и Општини Ивањица, МЗ Девићи који су учествовали и помогли током пројекта и око саме организације трибине. Управник ПП "Голија" је упознао учеснике, да се налазимо у самом срцу и главној жили куцавици ПП "Голија", на територији општине Ивањица, на 740 м.н.в. на ушћу Брусничке реке у Студеницу. Такође, напоменуто је да је село Девићи, како легенда каже, добило име по камилама – девама. На леђима девет камила стигло је велико благо, а потом је ту закопано, кажу испод темеља цркве. Благу се изгубио сваки траг, али су Девићи постали благо овог краја. 70-тих година Девићи су били пионири сеоског туризма у Југославији, а на жалост данас ни трага од сеоског туризма и сигурно да би се овде брзо оживео али је Девићу и овом локалном становништву преко потребан један нормалан прилазан пут из правца Придворице. У близини Девића, у селу Чечина, рођен је Недељко Кошанин наш познати научник биолог, универзетски професор и академик српске краљевске академије. Био је управник Ботаничког Завода и Ботаничке баште "Јевремовац" и једно време вршилац дужности Декана Филозофског факултета по којем је и ОШ добила име.
Након поздравног говора, Владан Бједов, руководилац Пројекта је испред Завода за заштиту природе Србије презентовао резултате пројекта "Мониторинг мрког медведа у Парку природе Голија" - са аспекта живота људи и медведа на заједничком простору. Своја искуства су представили и колеге из Националног парка "Тара" у реализацији програма управљања популацијом медведа.
Учешће у трибини су узели представници Завода за заштиту природе Србије и Покрајинског завода за заштиту природе, Републичке шумарске инспекције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за шуме и инспекције за заштиту животне средине Министарства заштите животне средине, ЈП Националног парка "Тара" као и локалне самоуправе.
Пројекат „Мониторинг мрког медведа у Парку природе "Голија", реализовали су Завод за заштиту природе Србије и ЈП "Србијашуме" - управљач Парка природе "Голија", уз подршку Министарства заштите животне средине. Пројекат се реализује кроз систем сталног праћења и анализу укупног стања популације, ареала и станишта медведа на простору Голије. У првој години истраживања сакупљен је значајан број података о присуству и кретању мрких медведа на подручју Парка природе, а у оквиру пројекта постављене су и тематске информaтивне табле у Парку прирoде "Голија", од којих се једна управо налази у Девићима, где су учесници трибине имали прилику да је посете.