Учешће на семинару о одрживом развоју у оквиру Светске баштине УНЕСКА


У оквиру Међународне академије за УНЕСКОВА именовања и одрживи развој одржана је радионица у оквиру програма за изградњу капацитета који је организован од стране Фондације Сантагата за економију културе (Fondazione Santagata for the Economics of Culture), УНЕСКOВЕ Регионалне канцеларије за науку и културу у Европи са седиштем у Венецији, а који је подржан од стране Регионалног центара за заштиту нематеријалне културне баштине у југоисточној Европи под покровитељством УНЕСКА, Међународног Универзитета за језик и медије (IULM Milano) и Универзитета гастрономских наука у Полензу.
Главни циљ Академије је да допринесе постизању Агенде 2030 Уједињених нација и њеним циљевима одрживог развоја кроз унапређење институционалних и професионалних капацитета органа управљања, заједница и релевантних интерсних група из различитих УНЕСЦО-ових именовања Светске баштине (резервати биосфере, геопаркови, културна баштина, непокретна културна баштина и др.), како из области културе, тако и из области науке.
Радионица се одржала од 20. до 25. октобра 2019. у близини Торина као и у Милану, а обухватала је комбинацију предавања, семинара и радних сесија, презентације учесника, као и посете и састанке. Такође су се анализирале локалне студије случаја у погледу њиховог искуства и праксе интегрисаног управљања културним и природним ресурсима са аспекта одрживог развоја.
Испред Резервата биосфере "Голија-Студеница" на семинару је учествовао Дејан Милетић (ЈП "Србијашуме").
1. УНЕСКО области - интегрисано управљање културним и природним ресурсима, где је извршена посета парку природе Ступиниђи у оквиру којег се налази и палата која је представљала резиденцију краљевске куће у Савоју у северној Италији, а која је део светске културне баштине УНЕСКА од 1997. године. Изграђена је као краљевски ловачки дом почетком 18. века, а смештена је у Ступиниги, 10 км југозападно од Торина.
2. Култура, храна и развој, где су учесници били гости Универзитета гастрономских наука и том приликом посетили банку вина где су депонована вина из свих значајнијих винских рејона Италије, а касније је извршена и посета представницима локалне заједнице градића Монтечело ди Алба, који већ низ година традиционално организују фестивал среће (Piccolo Festival della Felicità). Сам градић се налази у оквиру виноградарског предела Пијемонта, који има статус светске баштине УНЕСКО, с обзиром да се састоји од пет различитих виноградарских подручја која красе изванредни пејзажи.
3. Нематеријална културна баштина и креативност за локални развој, који је одржан у граду Алба, где се традиционално одржава сајам белог тартуфа, као један од најстаријих сајмова хране у региону. Том приликом историјски центар Албе се претвара у кулинарски епицентар на међународном нивоу. Гастрономија је важан део културног и економског развоја, а доказ томе је и УНЕСКОВО прихватање овог града у мрежу креативних градова из области гастрономије.
4. Увећање вредности културних и креативних индустрија у урбаним и руралним оквирима, где је посебна пажња посвећена нематеријалним културним добрима, њиховом развоју и очувању. Семинар је одржан У Милану, који је члан УНЕСКОВЕ мреже креативних градова из области књижевности. Учесници су имали прилику и да посете дворац Сфорца у Милану у којем се налази сала звана "Соба са дрвеним плочама" (Sala delle Asse) коју је осликао Леонардо да Винчи око 1498. године, у којој доминирају мотиви из природе, стабла дрвећа, биљке и др., а зидови и плафон су осликани техником уље на малтеру.
5. Предузетништво и иновације у култури и туризму, који је одржан на Међународном Универзитету за језик и медије, који је у Милану основан 1968. Универзитет се од самог настајања представљао као веза између академског света и тржишта рада, а инспирација за његово функционисање лежи у принципима УНЕСКА.