Промоција одрживог туризма у Резервату биосфере "Голија - Студеница"


У Конаку манастира Студеница, 02.12.2017. године, одржана је промоција одрживог туризма у Резервату биосфере "Голија-Студеница", у организацији Краљевског академског природњачког друштва "Балкан" и уз подршку ЈП "Србијашуме", чиме је обележена Међународна година одрживог туризма за развој.
Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 2017. годину за годину одрживог туризма за развој, која се обележава под слоганом ПУТУЈ, УЖИВАЈ И ПОШТУЈ.
Добродошлицу учесницима и успешан састанак пожелели су, испред ЈП "Србијашуме" извршни директор Сектора за шумарство и заштиту животне средине Гордана Јанчић, управник ПП "Голија" Драгољуб Шеклер, док се испред организације КАПД Балкан обратио Александар Васиљевић.
Састанак је окупио око педесет учесника из свих сектора са циљем размене информација и искуства из области одрживог туризма и начину функционисања резервата биосфере.
Селена Ранкић, дипломирани туризмолог, говорила је о значају статуса резервата биосфере какав Голија ужива и истакла важност сарадње са другим таквим резерватима у свету, којих има 669 у 120 земаља. Закључила је да су видови одрживог туризма светски тренд, те да могу допринети бољој економској ситуацији становништва у оквиру Резервата.
Драган Рогановић, испред Асоцијације за развој Ибарске долине, говорио је о могућностима укључивања локалне заједнице у развој заштићеног подручја.
Павле Павловић, лиценцирани туристички и планински водич, будућност одрживог туризма види у креирању препознатљивог туристичког производа, као што су брдски бициклизам, пешачење, оријентиринг, параглајдинг, кањонинг, уз обавезан обилазак културно-историјских споменика.
Дејан Загорац, истраживач Завода за проучавање културног развитка, одржао је врло занимљиву презентацију о гастрономији као туристичком производу. Изразио је жељу да са Управљачем започне израду гастрономског водича за Голију који би допринео популаризацији аутентичних специјалитета са подручја Резервата биосфере, који су и послужени након завршеног састанка.
Учесници скупа искористили су ретку прилику за обилазак богате манастирске ризнице као и обилазак манастирског комплекса са Богородичином црквом.